Themaparken Polen

Hieronder een overzicht van de vier Poolse themaparken van Momentum Leisure: flagshippark Majaland Kownaty en de drie satellietparken die op dit moment ontwikkeld worden in Warschau, Gdansk en Katowice. Ieder park wordt beschreven en ook geduid in het verzorgingsgebied waarin het opereert of gaat opereren.

Themaparken in Polen

Momentum Leisure rolt de Plopsa-formule uit in Polen, met een flagshippark in Kownaty en drie satellietparken in de andere Poolse windstreken. De bewezen themaparkenformule van partner Plopsa is gebaseerd op de 360-graden mediaformule, waarbij de kracht van karakters zoals Maja de Bij en Wickie de Viking breed wordt ingezet. Middels ontwikkeling en exploitatie van vier parken verspreid over Polen beslaan we het gehele verzorgingsgebied.

 • Majaland Kownaty: geopend op 29 september 2018
 • Majaland Warschau: geopend op 30 april 2022
 • Majaland Gdansk: opening naar verwachting medio 2023
 • Majaland Katowice: opening naar verwachting begin 2024

Majaland Kownaty

Majaland Kownaty is eind 2018 geopend. In het volle eerste seizoen werden 251.000 bezoekers ontvangen. Het outdoorgedeelte is in 2019 uitgebreid met de eerste houten achtbaan van Polen. In 2020 is de Wickiezone gerealiseerd met een Battle Splash en een Disk'o Coaster, alsmede een grote horecafaciliteit. In Q2 2021 is een nieuwe attractie in het thema van Super Wings opgeleverd. Verdere uitbreidingen van het park liggen in het verschiet.
 
Verzorgingsgebied flagshippark Majaland Kownaty

 • Majaland Kownaty bevindt zich nabij de Poolse stad Poznan, de vijfde stad van Polen met ruim een half miljoen inwoners. Door de directe ligging aan een afslag van snelweg A2 van Berlijn naar Warschau, is het totale bereik van het park omvangrijk;
 • Het verzorgingsgebied van het park omvat meer dan 8 miljoen mensen inclusief de inwoners van Berlijn, Poznan, Gorzow, Wielkopolski en Zielona Gora.

Opening flagshippark Majaland Kownaty 29 september 2018

Majaland Warschau

De feestelijke opening van Majaland Warschau heeft op 30 april 2022 plaatsgevonden.  Het park wordt onderdeel van een omvangrijk complex waarin shopping, leisure en entertainment samenkomen.

Voor dit park zijn uitsluitend bestaande en bewezen thema's en attracties van Majaland Kownaty gebruikt en gerepliceerd, waardoor het bouwrisico relatief beperkt was. Voor de bouw tekende het Belgische beursgenoteerde bouwbedrijf CFE. Het park is ontwikkeld in samenwerking met onroerend goed onderneming Ceetrus, dochteronderneming van het concern Auchan.

 
Verzorgingsgebied Majaland Warschau

 • Warschau is de meest bezochte stad van Polen;
 • Het perceel is gelegen op de noordoostgrens van Warschau, op korte reistijd vanuit de stad;
 • Een belangrijke ontwikkeling is de realisatie van de autoweg S17 die een directe aansluiting heeft met de ringweg van Warschau, hetgeen de bereikbaarheid van Majaland Warschau sterk verbetert;
 • Het verzorgingsgebied van Warschau heeft een gemiddeld inkomen dat 44% hoger ligt dan het nationale gemiddelde en kent daarmee een sterke koopkracht (Bron: UrbiStat).

Opening Majaland Warschau 30 april 2022

Majaland Gdansk

De koopovereenkomsten voor de parkgrond (5,5 hectare) zijn ondertekend en het ontwerp van het bouwproject is in concept klaar. De voorbereidende werkzaamheden zijn in een vergevorderd stadium en naar verwachting wordt er nog dit jaar begonnen met de bouw van het themapark. Ook voor dit park zullen uitsluitend bestaande en bewezen (thema) items en attracties van Majaland Kownaty worden gebruikt en gerepliceerd.

Majaland Gdansk zal, evenals de andere satellietparken, grotendeels als een indoorpark worden gebouwd met een reeks buitenattracties.
 
Verzorgingsgebied Majaland Gdansk

 • Gdansk is een vakantiebestemming voor Poolse gezinnen en het Park zal daarom naar verwachting ook een populaire toeristische bestemming zijn;
 • Het verzorgingsgebied tot 60 minuten reistijd vertegenwoordigt naar verwachting een aanzienlijk aantal terugkerende bezoekers;
 • Het perceel is direct gelegen aan de ringweg Tri-City, die de steden Gdansk, Gdynia en Sopot met elkaar verbindt;
 • De inwoners binnen het verzorgingsgebied genereren een gemiddeld inkomen dat 20% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde (Bron: UrbiStat).
   

Majaland Katowice

Majaland Katowice zal naar verwachting grotendeels als een indoorpark worden gebouwd met een klein aantal buitenattracties. Ook hier zullen uitsluitend bestaande en bewezen (thema) items en attracties van Majaland Kownaty worden gebruikt, waardoor het bouwrisico relatief beperkt is. De bouwwerkzaamheden zijn gepland voor 2022 en 2023.
 
Verzorgingsgebied Majaland Katowice

 • De locatie heeft het grootste verzorgingsgebied (van 60 minuten reistijd) van alle vier de parken, aangezien Katowice de hoofdstad is van Silezië, de dichtstbevolkte regio van Polen (Bron: UrbiStat). Ook is de locatie zeer dicht bij de grens van Slowakije en Tsjechië met aldaar de derde stad van het land: Ostrava;
 • Het gemiddelde inkomen in het verzorgingsgebied is 23% hoger dan het landelijke gemiddelde (Bron: UrbiStat);
 • Katowice staat bekend als een plaats met sport- en muziekevenementen die jaarlijks door vele bezoekers wordt bezocht;
 • De locatie is goed bereikbaar met zowel auto als openbaar vervoer (gelegen bij de snelweg A4 met een goede verbinding met de nabijgelegen gebieden Wroclaw en Krakau).