Historie

Met de aankoop van 205 hectare grond in West-Polen, aan een afslag van de dan nog aan te leggen snelweg tussen Berlijn en Warschau, begint de historie van Momentum Leisure. Doel: het eerste themapark in Polen realiseren.
Samen met de Plopsa Group is flagshippark Majaland Kownaty ontwikkeld en intussen uitgebouwd. In Polen zullen de komende jaren nog drie themaparken volgen in Warschau, Gdańsk en in de grensregio met Katowice bij de grens met Slowakije en Tsjechië. Vanuit hier zal Momentum Leisure haar positie op de Europese markt versterken en uitbouwen.

Kansen in Leisure

In 2008 sluit ondernemend investeerder Momentum aan bij een Nederlandse handelsmissie naar Polen. Dit leidt tot de acquisitie van 205 hectare grond in het West-Poolse Torzym, nabij Kownaty. De grond bevindt zich op een dik uur rijden van Berlijn en de Poolse stad Poznan, aan een afslag van de dan nog te bouwen nieuwe snelweg tussen Berlijn en Warschau. 

De Poolse economie is al jaren in een constante opwaartse beweging, zelfs tijdens de kredietcrisis laat de economie een stijgende lijn zien. Het besteedbaar inkomen blijft stijgen en de middenklasse groeit en groeit.

Uit onderzoek blijkt dat de leisure-branche in het Centraal-Europese land goede kansen biedt. De vrijetijdsindustrie staat nog in de kinderschoenen en vooral voor families met kinderen is deze branche nog een onontgonnen gebied. Themaparken bestaan op dat moment nog niet in Polen.

Samenwerking Plopsa Group

De ideeën rijpen en uiteindelijk komt het tot de ontwikkeling van themapark Majaland Kownaty in samenwerking met de Plopsa Group, de themaparkendochter van mediabedrijf Studio 100.

Al jaren is de Plopsa Group succesvol met haar themaparkenformule van flagshipparken in combinatie met satellietparken. Een joint venture is snel gesloten, waarin Momentum Capital meerderheidsaandeelhouder wordt en de Plopsa Group nauw betrokken is en met al haar ervaring borg staat voor de dagelijkse exploitatie. Ook wordt het recht verworven om het park te thematiseren naar de beroemde tv-karakters van Studio 100, die ook in Polen populair zijn.

Opening Majaland Kownaty

De opening van Majaland Kownaty is op 29 september 2018. Het begint als indoorpark, maar als in 2019 het buitenseizoen van start gaat, is het outdoorpark voorzien van nieuwe attracties waaronder de eerste houten achtbaan van Polen. 
 
In 2020 is het park flink uitgebreid met Wickieland met daarin een Splash Battle en een Disc'o-coaster en wordt een nieuwe horecazone geopend. In 2021 wordt weer een nieuwe attractie geopend, ditmaal in het thema van de populaire tv-serie Super Wings.